Kínában is a Magyar hazai az igazi!

2009. September 2.

Feng Yun Fei, a riporter több termelőnél felvásárlóként mutatkozik be, mindenkinél libát akar venni, de meglepetéssel tapasztalja, hogy senki sem akar eladni. Még úgy sem, hogy az átlagos 11 yuanos piaci ár helyett 15 yuant ígér. Az ok pedig az, hogy egy céggel visszavásárlási szerződést kötöttek a ludakra. Az átvett napos libák eladása miatt nem kell aggódni, hiszen eleve megvan a vevő.

Ezek a ludak szokatlanok: a hím állatoknak nincs bütyök az orrán, ezért a kívülálló nem is tudja megkülönböztetni a nősténytől. A termelő úgy különbözteti meg, hogy a gúnár teste és feje is nagyobb. Ami még érdekes, hogy a Kínában megszokott ludakkal ellentétben ennek kék a szeme. De vajon milyen állat is ez? Magyarországról importált hortobágyi fehér lúd.

A Tongliao Városi Mezőgazdasági és Állattenyésztési Hivatal helyettes vezetője, Xi Shuyun elmondása alapján a hortobágyi fehér ludat a helyi lúdállomány javítása érdekében 2005-ben külföldi befektetésen keresztül sikerült behozni.

A hortobágyi fehér lúd nagy feltűnést keltett: nagyobbra nő, mint az eddigi fajták. A hagyományos helyi lúd 3 – 3,5 kg testtömegű, ez viszont több mint 10 kg. Ráadásul a tojása is nagyobb. Ennek bizonyítására a riporter két tojást mér le: az egyik egy átlagos fehér lúdé, a másik a hortobágyi fehér lúdé. Az előző tömege 102,5g, míg utóbbié 161,0 g. A két tojás tömege között nagyjából hatvan gramm különbség van. És ez még nem is a legnagyobb hortobágyi lúdtojás, hiszen akár 220 grammos tojást is találhatunk! A hortobágyi lúd gyorsan nő, kéthetesen már 720 grammos, ezzel szemben a helyi csak 450 grammos. Zhang Jianmin, egy helyi állattenyésztő meséli, hogy ez a fajta látványosan gyorsabban fejlődik: míg a helyi fajtát általában 80-90 naposan számítjuk hízottnak, amikor 3,0 – 3,5 kilós, addig a hortobágyi 60 napos kora környékén már átlagosan 4,5 – 5 kilós. Ha jól laktak és jót ittak a ludak, elhajtjuk őket egy kicsit dolgozni is: a ludak munkája az, hogy tollat adjanak. De fáj-e ez az állatoknak? A tolltépő szakmunkás szerint igen, van egy picike fájdalom, de ha az ember a megfelelő mozdulatokat végzi, akkor minimalizálható a fájdalom és a sérülés is. Az első tépésre az állat 60 napos korában kerül sor. Aztán minden 42. napon. Vagyis júniustól október közepéig évente négyszer lehet tépni.

A lúdpehely minőségét hogyan mérhetjük? A termékből 28,5 g-ot beleteszünk egy mérőedénybe, összekeverjük, majd rátesszük ezt az alumínium lemezt, ami lenyomja a megfelelő értékig a terméket, és ez a mérőszám adja a toll lazaságának az értékét. Ez itt 780 köbinch, ami igen kiváló, hiszen az átlagos hazai lúd tollának értéke mindössze 450 köbinch, és ez helyi viszonylatban eddig jó értéknek számított. A hortobágyi lúd pelyhe nagyobb kiterjedésű, lazább szerkezetű, hosszabb szálú, akár másfélszerese is lehet a hagyományos hazainak.

Hatezer lúd alkot egy falkát, ezzel bő 3 hónap alatt 60 ezer yuant lehet keresni, minden lúdon átlagosan 10 yuant.
Wang Yujie, a Hortobágyi Lúd Feldolgozó Vállalat felelős vezetője elmondja, hogy tavaly 1,8 millió hortobágyi ludat vágtak, körülbelül 4000 tonna tömegben. A hús fő piaca Shanghai, Zhejiang tartomány és Sichuan környéke. Tavaly kb. 800 tonna lúdtollat vásároltak fel, ennek egy része Japánba, illetve Zhejiangi feldolgozókba került.
A hortobágyi lúd nem csak a tolla, de a húsa miatt is értékes. A hús látványra is szép, a helyiek is egyre inkább megkedvelik az ízét.
Egy étteremtulajdonos szerint az itteni lúd azért olyan finom és puha, mert egész életében friss füvet fogyasztott. A fogyasztók is dicsérik, mert a hús omlós és ízletes, ráadásul elég egy ludat rendelni az egész családnak. Egy másik fogyasztó a nagyon nagy a combokat dicséri, míg egy másik pedig a méretes zúzát.
A hortobágyi lúd jelenleg a tonglaoi lúdtenyésztés 30%-át teszi ki, jelenleg kb. 3 millió van tenyésztőknél, ezek összértéke 300 millió yuan.

Utolsó felirat:
A kiváló fajta behozatalával sikerült mozgósítani a tenyésztőket. Tongliaoban 30 ezren foglalkoznak hortobágyi fehér lúd tenyésztésével, ők átlagosan 13 ezer yuan feletti bevételt tudnak ebből elérni.