Tongliao és Debrecen

2008. August 27.

Varga Ferenc és Kusai SándorA Föld legnépesebb állama, az immár 1 321 milliárd lakosú Kína 9,6 millió km2 területen fekszik. Az ország 7 ezer milliárd dolláros éves GDP-jével az USA mögött a világ második legnagyobb nemzetgazdasága. A kínai gazdasági növekedés az elmúlt 30 évben átlagosan évi 9,8% volt, amellyel Kína a világon az első helyen áll. Kína Magyarország hatodik legnagyobb külkereskedelmi partnere, ezen a téren csak Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország és Franciaország előzi meg.

Belső-Mongólia Kína harmadik legnagyobb, 1,2 millió km2 területű északi tartománya. Viszonylag gyéren lakott, lakosainak száma 24-25 millió, melyből mintegy 5-5.5 millió mongol nemzetiségű. A tartomány gazdasági fontosságát tekintélyes szén-, fém- és ásványi anyagkészlete jelenti, de a mezőgazdasági termelésből is kiveszi a részét. A tartomány éves GDP-je mintegy 80 milliárd dollár, azaz csaknem fele az éves magyar bruttó nemzeti terméknek. Az utolsó öt évben az éves növekedési ráta meghaladta a 20(!) %-ot.

Az 1936-ban lapított Tongliao 1999 óta egyike Belső-Mongólia kilenc regionális szintű városának. Közigazgatási határain belül 3,1 millió lakos él, míg magát a szűken vett várost bő 400 ezren lakják. Gazdasága erőművéről, élelmiszeriparáról nevezetes, és híresek felsőoktatási intézményei is.

A testvérvárosi kapcsolatokat egy debreceni-hortobágyi üzletember, Varga Ferenc kezdeményezte. Kínában alapított vegyesvállalata, a Tangliao Mongolia Co. (Menge) rövid idő alatt, látványosan épült fel, ma mintegy 4 millió libát keltet és nevel. A Kínában főként pehelytolláért tartott haszonállat a magyarországihoz hasonló éghajlati körülmények között még az itthon tapasztaltakhoz képest is gyorsan fejlődik. A cég egyik szakmai vezetője Nagy Szabolcs, aki a debreceni küldöttség kísérője volt júliusban.