Tizenhat baromfitenyésztési elismerés a 75. OMÉK-on

2012. március 8.

Egy tenyésztési nagydíjat, hat-hat arany- és ezüstérmet, illetve három bronzérmet nyertek a baromfifajták és – hibridek a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). A Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatása szerint az elismerések bizonyítják az ágazat magas színvonalú tenyésztési munkáját.

Újra világszínvonalú fajtákat és hibrideket állítottak ki a baromfiágazati szereplők a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) – derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatójából. A gyermekek és a minőségi baromfihús kedvelők számára az egyik legjobb húshibrid-alapanyagnak számító naposcsibéket szabadtartásos baromfiudvarban mutatták be. A tojó hibridekből két külföldi hibridet, a Hy-Line-t és a Lohmann Barnát, illetve a világ 4-5 tojótípusú hibridjéből a Tetra SL magyar tenyésztésű fajtáját állították ki, amely a tőkeerős nagy multinacionális tenyésztő cégekkel is állja a versenyt. Az utóbbi tizenöt évben szép pályát befutó pulykaágazat tenyészanyagát is két madárházban, két különböző cégtől láthatták a látogatók – közölte a BTT.

A baromfiágazati élőállat-kiállítást fele részét a víziszárnyas ágazatban használt fajták és hibridek foglalták el. Az utóbbi időben az úgynevezett állatvédő szervezetek sok támadást indítottak, holott az ágazatban meghatározó a természetes tartási mód, a piaci szereplők valódi hungarikumokat állítanak elő és hátrányos helyzetű térségben sok embernek adnak munkát. A termékek a legértékesebb baromficikkek közé tartoznak.

A díjakat a Baromfi Termék Tanács munkatársaiból álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai Csorbai Attila, Molnár Györgyi, Látits Miklós és Földi Péter alkotta. Alapvető szempont volt, hogy a tenyésztési nagydíjat és az aranyérmeket hazai tenyésztésű fajták vagy hibridek kapják.

A tenyésztési nagydíjat a Hortobágyi fehér lúd igazi extenzív körülmények között tartható, rendkívül jó ellenálló képességgel bíró fajtája nyerte. Csaknem 35 éves tenyésztői múlttal bír, jellegzetessége a gyönyörű hófehér tollpehely, amely mind mennyiségi, mind minőségi szempontból kiemelkedő. A fajta több szélsőséges körülménnyel bíró országban (Kína, Mongólia) is bizonyította már kiemelkedő termelőképességét.

Aranyérmet hat baromfiféle kapott. Az Anser Branch Kft. Babati szürke landi lúd nagyszülőpárja francia eredetű, libamájtermelésre nemesített landi fajta, amely Magyarországon 1982. január 20. óta államilag elismert. A kifejlett egyedek közepes testűek, kifejezetten májlúd jellegűek. A tojók átlagosan 6,0-6,5 kilogramm, a gúnarak 6,5-7,0 kilogramm élőtömegűek. A nyak-, a hát- és szárnytollak sötétszürkék, a mell világosabb szürke, a has fehér tollazattal fedett. A láb és a csőr élénk narancssárga színű, a szemei barnák. A Bábolna Tetra Kft. Bábolna Tetra SL jércéje hazai tenyésztésű fajtának számít. A Bábolna Tetra Kft. és jogelődjei a tojóhibrideket csaknem negyven éve tenyészti, törekedve a folyamatosan növekvő piaci igényeinek kielégítésére. A Tetra SL fajta a kiváló tojástermelés (a nyolcvanadik élethétre 365-368 db/egyed körül alakul), az ehhez szükséges napi 110 gramm körüli takarmányfelvétel és az alacsony elhullás (5 százalék körüli elhullás a termelési időszakban) miatt világszinten is megfelelő eredményt mutat.
A Bábolna Vízistárnyas Kft. Bábolnai emdeni fehér lúd szülőpárja hústípusú lúdfajta. Kiváló termelési mutatói közül kiemelkedik a végtermék kedvező takarmányértékesítő képessége (2,62 kg/kg), illetve az alacsony elhullási veszteség és a jó vágási kihozatal (63,6 százalék). Az Integrál-Group Kft. Bábolna szürke landi lúd szülőpárja kedvező termelési eredményein túl (40-55 keltetőtojás/ciklus, 80-90 százalékos termékenység) a hízott máj előállítás szempontjából is kitűnő végtermék: 56 napos korára 4,5 kilogrammos testsúlyt képes elérni, 14-16 napos hizlalás esetén pedig 690 grammos, kitűnő minőségű májat produkál. A Hortobágyi Lúd Zrt. Hortobágyi pekingi kacsa nagyszülőpárjának „őse” az 1970-es évektől Dániából került be a választék bővítése a rokontenyésztés elkerülése érdekében. Ezek az úgynevezett Larsen kacsák nagyobb testtömegűek, vízszintesebb tartásúak voltak, és pecsenyekacsa végtermékük jobb paraméterekkel rendelkezett, mint az addig tenyésztett változatok. A fajtát jó húsformák, 49 napos korra 3100-3200 grammos élőtömeg és 3000-3100 g/kg-os élőtömeg takarmányértékesítés jellemzi. A Tranzit-Ker Kft. Golden Goose W. liba szülőpárja egyciklusban 35-37 napos liba/tojó termelést és a végtermékek szempontjából is rendkívül imponáló eredményeket produkál: 9 hetes korára 5-5,2 kilogramm élőtömeget képes elérni, 3-3,2 kg/kg takarmányértékesítés mellett.

Az ezüstérmet nyert baromfifélék közül a Baromfi-Coop Kft. Red Master S-757-es fajtájánál a szabadtartásban alkalmazott genotípus 45 hetes termelési ciklusa alatt 227 keltető tojást produkál, amelyek átlagos keltethetősége 87 százalékos. A vörös színű, rendkívül ellenálló, stressz tűrő 36-40 gramm körüli naposcsibék lassan növekednek, így kitűnő húsminőségű végterméket adnak. A Gallicoop Zrt. Hybrid Converter pulyka szülőpárja a pulykatenyésztésben kiemelkedő jelentőségű kanadai hibridcégtől származik. A bemutatott állomány 24 hetes termelési ciklus alatt 102 keletető tojást és 85 napospipét produkál tojónként. A bak súlya meghaladja a 23 kilogrammot, a tojók pedig átlagosan 12 kilogrammosak. A Nagisz Zrt. Hybrid Converter pulyka szülőpárja szintén akanadai cég végterméke, és kitűnő adatokkal rendelkezik. A tojók 14 hetes korukra 9-9,5 kilogramm, a bakok 20 hetes korra a 20 kilogrammot meghaladó élőtömeget érnek el, kiváló takarmányértékesítés mellett.
A MoháCsibe Kft. Lohmann Brown Lite jércéi éves szinten 310-320 tojást termelnek, amelyhez 62-63 grammos átlagos tojástömeg párosul. A napi takarmányfogyasztás 110-115 gramm, az életképesség pedig kitűnő. A Bábolna-Agrária Kft. Hy-Line Brown jércéjét a80 élethétig 363-365 darabos tojástermelés, alacsony takarmányfogyasztás (107-110 gramm) és rendkívül jó életképesség (17-80 élethét között 96 százalék) jellemzi a hibridet. A Hungerit Zrt. ST 5 Heavy kacsája a tenyésztőmunka eredményeként 6 hét alatt képes a 3,5 kilogrammos átlagsúlyt elérni, 2,1 kg/kg takarmányértékesítés mellett. Az alacsony elhullás (2 százalék, illetve a jó vágási kihozatal (66 százalékos grilltest) szintén pozitívumként értékelhető.

A bronzérmet kapott három baromfiféle közül a Tranzit-Ker Zrt. ST Medium kacsa szülőpárjára akitűnő termelési eredmény (50 hét alatt 240 db tojás, 195 naposkacsa), illetve a végtermék meggyőző teljesítménye a jellemző. A Bábolna Tetra Kft. Harco szülőpár hibridje nagy tojástermelő képességet, nagyobb élőtömeget és kitűnő húsformákat mutat A Babádi Keltető Kft. Cobb 500 FF végtermék naposcsibéje 49 napra 3177 grammos élőtömeget ér el, az ehhez társuló, kedvező fajlagos takarmányértékesítés pedig a fajtát a hazai és a nemzetközi piacon is kedveltté teszi.

http://www.magyarbaromfi.hu/show.php?pageid=0&pagetype=0&newsid=429

[A galéria nem létezik]