Megújult a hortobágyi lúdtenyésztés

2012. október 9.

“Megújult a hortobágyi lúdtenyésztés” címmel megjelent cikk  a Baromfi ágazat c. lap 2012. szeptemberi számából:

Fazekas: Magas minőségű magyar élelmiszert venne Kína

2012. június 20.

Kína magas feldolgozottságú, egészséges élelmiszereket szeretne importálni, és kész arra, hogy magyar termékeket vásároljon – mondta a miniszter.

 A vidékfejlesztési miniszter a kínai mezőgazdasági minisztériumban Nju Tunnal, a magyarországi kapcsolatokat is felügyelő miniszterhelyettessel tekintette át a két ország együttműködését az agrárium területén. A mintegy kétórás megbeszélésen véglegesítették egy kínai-magyar tudományos és technológiai együttműködési promóciós központ létrehozásának tervét is.

A központ közvetlen kapcsolatot, adatszolgáltatást biztosít majd a kutatóintézetek és az állami hivatalok között – mondta a miniszter, aki kiemelte, hogy a kínai mezőgazdasági tárca is támogatja az elképzelést, hogy Magyarországon közös tulajdonú, vállalati formában működő kereskedőház létesüljön.

Fazekas Sándor a megbeszélésen felvetette a szarvasmarha embriók értékesítésének, valamint a baromfitartási technológia átadásának lehetőségét. Mint mondta, az előbbinek rendkívüli a jelentősége a genetikai állományjavításban, a hús, vagy a tejhozam fokozásában. A magyar szakértelem mindkét területen eséllyel keres magának piacot Kínában – vélte a tárcavezető.

“Magyarországot meghívták több kiállításra és fórumra, így a sanghaji szakkiállításra, a SIAL-ra is, ahol közösségi standdal fogjuk képviseltetni magunkat mintegy ezer négyzetméteren” – mondta Fazekas Sándor. Peking egy kelet- és közép-európai borászati kiállításra, továbbá az őszi mezőgazdasági termékvásárra is várja a magyar résztvevőket – tette hozzá.

Fazekas Sándor és delegációja kedden találkozott Belső-Mongólia Tungliao városának nyolctagú, városvezetőkből, mezőgazdasági szakemberekből és vállalkozókból álló küldöttségével. A miniszter szerint a magyar-kínai kapcsolatokban a konkrét együttműködést érdemes térségi kategóriákban tervezni. A magyar termelési kapacitásokat is figyelembe véve a 2,5 milliós Tungliao, valamint a 20 milliós Belső-Mongólia kiváló terepe a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kooperációnak.

Debrecen testvérvárosának szakemberei ezúttal leginkább a szőlőtermesztés és borkészítés területén keresték az együttműködés lehetőségét, s a miniszteri delegáció ígéretet tett arra, hogy lehetővé teszi számukra a területen jártas magyar borászok közreműködő támogatását. Fazekas Sándor kedden egy piacot is meglátogatott, korábban pedig a főváros egyik Carrefour áruházában vette szemügyre az árukínálatot, s igyekezett a vásárlói szokásokra következtetni.

 

Forrás: MTI | 2012. április 24. kedd 23:01

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/04/24/18/Fazekas_Kina_kesz_magas_minosegu_magyar_elelmiszerek_vasarlasara.aspx

Fazekas Sándor Kínában tárgyal

2012. június 20.

Kínai élelmiszerminősítő vállalat létesülhet Magyarországon, és egy kereskedőházként is működő közös beszerzési, termeltetési társaság is megvetheti lábát – tájékoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-t hétfői tárgyalásairól Pekingben.

Látogatásának első napján a magyar miniszter tárgyalt Csen Lei vízügyi miniszterrel és tárcaközi vízügyi megállapodást írtak alá szakmai együttműködésről. A tárcavezető a Vízügyi Erőforrás Minisztériumában tízpontos szándéknyilatkozatot írt alá, melyben meghatározták a jövőbeni együttműködés területeit, így például a vízellátást és szennyvízkezelést, az integrált folyami vízgyűjtő gazdálkodást és az árvízi kockázatcsökkentést. Megállapodtak abban is, hogy nemzetközi vízügyi eseményeken összehangolják a munkájukat.

“Magyar részről bemutattuk a Vízipari Klasztert és átadtuk az együttműködésben érdekelt vállalatok listáját, míg kínai részről külön is érdeklődést mutattak olyan típusú tapasztalatcserére, amelynek révén jobban megismerhetik az uniós vízvédelmi jogot és vízgazdálkodást” – mondta a miniszter. Magyarországot meghívták az úgynevezett Sárga-folyó fórumra is. Fazekas Sándor felkereste a környezetvédelmi minisztériumot is, ahol hasonló témák voltak terítéken, s a magyar fél felajánlotta olyan eljárások hasznosítását, amelyek magyar találmányokhoz kötődnek.

A kiterjedt jogkörrel rendelkező kínai Karantén hivatalban, amely egyszerre felügyelő és engedélyező hatóság, a magyar élelmiszerek Kínába irányuló exportjának útját igyekezett egyengetni a miniszter. A húsipar kiemelt területei között a sertés, a kacsa, a liba és a nyúl voltak, de szóba került a hőkezelt termékek exportja, illetve késztermékek, konzervek értékesítése is.

Kína annyi élelmiszert vásárol külföldről, amennyit az EU megtermel – húzta alá a tárcavezető, kiegészítve azzal, hogy fontos tudni: mire van kereslet, nem lehet úgy értékesíteni, hogy az eladó nincs tekintettel a felvevőpiacra, a kínaiak igényére. Fazekas Sándor Cse Si-ping (Zhi Shiping) hivatalvezető miniszterrel folytatott tárgyalásán nyitottságot tapasztalt arra a felvetésre, hogy hozzák létre a Karantén hivatal egy fiókintézményét, kirendeltségét Magyarországon, ami az importengedélyezési eljárást gyorsabbá és rugalmasabbá tenné. A kínai minősítés rendje ugyanis bonyolult és hosszadalmas.

A miniszter ehhez kapcsolódóan elmondta, az országos hatáskörű gabona, olaj és élelmiszer ellátási tanácsnál úgyszintén felmerült egy olyan közös, ötven-ötven százalékos tulajdoni hányadú vállalat megalapításának a gondolata, amely az országhatáron is túlnyúlóan integráló, termeltető feladatot is elláthat.

A magyar vidékfejlesztési miniszter kedden folytatja hivatalos pekingi tárgyalásait és találkozik Niu Dun kínai mezőgazdasági miniszterhelyettessel.

A magyar-kínai agrár-külkereskedelem az elmúlt két évtizedben deficites volt, jóllehet a mérleghiány csökkent. A Kínából származó élelmiszergazdasági import pl. 2008-ban mintegy 8-szorosa volt az oda irányuló magyar agrárkivitelnek. A 2009-es import-export arány már „csak” 3,7-szeres, a 2010-es statisztika pedig már „csak” 2,3-szeres importtöbbletet mutatott, mely 2011-re is jellemző volt. A változások mögött a magyar agrárexport élénkülése és a kínai import visszaesése húzódik meg.

Magyarország képviselteti magát a 2012. május 9-11. között megrendezett SIAL China, Shanghai kiállításon és vásáron. A külpiaci terjeszkedés jegyében 100 m2-es közösségi standon állítunk ki. Élelmiszerexport választékunk eddig a húsipari termékekre, vízi szárnyas és vadhús árukra, borokra koncentrálódott, de tekintettel a kialakulóban lévő módosabb társadalmi rétegekre, a delikátesz és kényelmi termékek felé is nyitunk.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI)

forrás: www.kormany.hu

2012. április 22. és 26. között a Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által vezetett delegáció útja

2012. június 20.

Tárgyalások folytattak a delegáció tagjai (többek között Varga Ferenc, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatója) a Kínai Mezőgazdasági Minisztérium tagjaival.  A képen Varga Ferenc adja át ajándékát Niu Dun miniszterhelyettes úrnak, mely egy hortobágyi szürke marha szarvából faragott tülök.

A magyar delegáció látogatást tett egy borászatban és egy manufaktúra üzemben.

 

 

Tizenhat baromfitenyésztési elismerés a 75. OMÉK-on

2012. március 8.

Egy tenyésztési nagydíjat, hat-hat arany- és ezüstérmet, illetve három bronzérmet nyertek a baromfifajták és – hibridek a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). A Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatása szerint az elismerések bizonyítják az ágazat magas színvonalú tenyésztési munkáját.

Újra világszínvonalú fajtákat és hibrideket állítottak ki a baromfiágazati szereplők a 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK) – derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tájékoztatójából. A gyermekek és a minőségi baromfihús kedvelők számára az egyik legjobb húshibrid-alapanyagnak számító naposcsibéket szabadtartásos baromfiudvarban mutatták be. A tojó hibridekből két külföldi hibridet, a Hy-Line-t és a Lohmann Barnát, illetve a világ 4-5 tojótípusú hibridjéből a Tetra SL magyar tenyésztésű fajtáját állították ki, amely a tőkeerős nagy multinacionális tenyésztő cégekkel is állja a versenyt. Az utóbbi tizenöt évben szép pályát befutó pulykaágazat tenyészanyagát is két madárházban, két különböző cégtől láthatták a látogatók – közölte a BTT.

A baromfiágazati élőállat-kiállítást fele részét a víziszárnyas ágazatban használt fajták és hibridek foglalták el. Az utóbbi időben az úgynevezett állatvédő szervezetek sok támadást indítottak, holott az ágazatban meghatározó a természetes tartási mód, a piaci szereplők valódi hungarikumokat állítanak elő és hátrányos helyzetű térségben sok embernek adnak munkát. A termékek a legértékesebb baromficikkek közé tartoznak.

A díjakat a Baromfi Termék Tanács munkatársaiból álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai Csorbai Attila, Molnár Györgyi, Látits Miklós és Földi Péter alkotta. Alapvető szempont volt, hogy a tenyésztési nagydíjat és az aranyérmeket hazai tenyésztésű fajták vagy hibridek kapják.

A tenyésztési nagydíjat a Hortobágyi fehér lúd igazi extenzív körülmények között tartható, rendkívül jó ellenálló képességgel bíró fajtája nyerte. Csaknem 35 éves tenyésztői múlttal bír, jellegzetessége a gyönyörű hófehér tollpehely, amely mind mennyiségi, mind minőségi szempontból kiemelkedő. A fajta több szélsőséges körülménnyel bíró országban (Kína, Mongólia) is bizonyította már kiemelkedő termelőképességét.

Aranyérmet hat baromfiféle kapott. Az Anser Branch Kft. Babati szürke landi lúd nagyszülőpárja francia eredetű, libamájtermelésre nemesített landi fajta, amely Magyarországon 1982. január 20. óta államilag elismert. A kifejlett egyedek közepes testűek, kifejezetten májlúd jellegűek. A tojók átlagosan 6,0-6,5 kilogramm, a gúnarak 6,5-7,0 kilogramm élőtömegűek. A nyak-, a hát- és szárnytollak sötétszürkék, a mell világosabb szürke, a has fehér tollazattal fedett. A láb és a csőr élénk narancssárga színű, a szemei barnák. A Bábolna Tetra Kft. Bábolna Tetra SL jércéje hazai tenyésztésű fajtának számít. A Bábolna Tetra Kft. és jogelődjei a tojóhibrideket csaknem negyven éve tenyészti, törekedve a folyamatosan növekvő piaci igényeinek kielégítésére. A Tetra SL fajta a kiváló tojástermelés (a nyolcvanadik élethétre 365-368 db/egyed körül alakul), az ehhez szükséges napi 110 gramm körüli takarmányfelvétel és az alacsony elhullás (5 százalék körüli elhullás a termelési időszakban) miatt világszinten is megfelelő eredményt mutat.
A Bábolna Vízistárnyas Kft. Bábolnai emdeni fehér lúd szülőpárja hústípusú lúdfajta. Kiváló termelési mutatói közül kiemelkedik a végtermék kedvező takarmányértékesítő képessége (2,62 kg/kg), illetve az alacsony elhullási veszteség és a jó vágási kihozatal (63,6 százalék). Az Integrál-Group Kft. Bábolna szürke landi lúd szülőpárja kedvező termelési eredményein túl (40-55 keltetőtojás/ciklus, 80-90 százalékos termékenység) a hízott máj előállítás szempontjából is kitűnő végtermék: 56 napos korára 4,5 kilogrammos testsúlyt képes elérni, 14-16 napos hizlalás esetén pedig 690 grammos, kitűnő minőségű májat produkál. A Hortobágyi Lúd Zrt. Hortobágyi pekingi kacsa nagyszülőpárjának „őse” az 1970-es évektől Dániából került be a választék bővítése a rokontenyésztés elkerülése érdekében. Ezek az úgynevezett Larsen kacsák nagyobb testtömegűek, vízszintesebb tartásúak voltak, és pecsenyekacsa végtermékük jobb paraméterekkel rendelkezett, mint az addig tenyésztett változatok. A fajtát jó húsformák, 49 napos korra 3100-3200 grammos élőtömeg és 3000-3100 g/kg-os élőtömeg takarmányértékesítés jellemzi. A Tranzit-Ker Kft. Golden Goose W. liba szülőpárja egyciklusban 35-37 napos liba/tojó termelést és a végtermékek szempontjából is rendkívül imponáló eredményeket produkál: 9 hetes korára 5-5,2 kilogramm élőtömeget képes elérni, 3-3,2 kg/kg takarmányértékesítés mellett.

Az ezüstérmet nyert baromfifélék közül a Baromfi-Coop Kft. Red Master S-757-es fajtájánál a szabadtartásban alkalmazott genotípus 45 hetes termelési ciklusa alatt 227 keltető tojást produkál, amelyek átlagos keltethetősége 87 százalékos. A vörös színű, rendkívül ellenálló, stressz tűrő 36-40 gramm körüli naposcsibék lassan növekednek, így kitűnő húsminőségű végterméket adnak. A Gallicoop Zrt. Hybrid Converter pulyka szülőpárja a pulykatenyésztésben kiemelkedő jelentőségű kanadai hibridcégtől származik. A bemutatott állomány 24 hetes termelési ciklus alatt 102 keletető tojást és 85 napospipét produkál tojónként. A bak súlya meghaladja a 23 kilogrammot, a tojók pedig átlagosan 12 kilogrammosak. A Nagisz Zrt. Hybrid Converter pulyka szülőpárja szintén akanadai cég végterméke, és kitűnő adatokkal rendelkezik. A tojók 14 hetes korukra 9-9,5 kilogramm, a bakok 20 hetes korra a 20 kilogrammot meghaladó élőtömeget érnek el, kiváló takarmányértékesítés mellett.
A MoháCsibe Kft. Lohmann Brown Lite jércéi éves szinten 310-320 tojást termelnek, amelyhez 62-63 grammos átlagos tojástömeg párosul. A napi takarmányfogyasztás 110-115 gramm, az életképesség pedig kitűnő. A Bábolna-Agrária Kft. Hy-Line Brown jércéjét a80 élethétig 363-365 darabos tojástermelés, alacsony takarmányfogyasztás (107-110 gramm) és rendkívül jó életképesség (17-80 élethét között 96 százalék) jellemzi a hibridet. A Hungerit Zrt. ST 5 Heavy kacsája a tenyésztőmunka eredményeként 6 hét alatt képes a 3,5 kilogrammos átlagsúlyt elérni, 2,1 kg/kg takarmányértékesítés mellett. Az alacsony elhullás (2 százalék, illetve a jó vágási kihozatal (66 százalékos grilltest) szintén pozitívumként értékelhető.

A bronzérmet kapott három baromfiféle közül a Tranzit-Ker Zrt. ST Medium kacsa szülőpárjára akitűnő termelési eredmény (50 hét alatt 240 db tojás, 195 naposkacsa), illetve a végtermék meggyőző teljesítménye a jellemző. A Bábolna Tetra Kft. Harco szülőpár hibridje nagy tojástermelő képességet, nagyobb élőtömeget és kitűnő húsformákat mutat A Babádi Keltető Kft. Cobb 500 FF végtermék naposcsibéje 49 napra 3177 grammos élőtömeget ér el, az ehhez társuló, kedvező fajlagos takarmányértékesítés pedig a fajtát a hazai és a nemzetközi piacon is kedveltté teszi.

http://www.magyarbaromfi.hu/show.php?pageid=0&pagetype=0&newsid=429

[A galéria nem létezik]

A Hortobágyi Lúdtenyésztő zRt. bemutatkozó filmje a II. Nemzetközi Toll és Pehely Fesztiválon

2011. december 14.

Zhao Shucong találkozott a magyar mezőgazdasági államtitkárral

2011. december 5.

A fotón a tartományi pártbizottság állandó bizottságának elnöke, tartományi kormányzó helyettes Zhao Shucong és a magyar Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Czerván György baráti kézfogása látható (Fotó: (Yu Aimin) Április 5-én a tartományi pártbizottság állandó bizottságának elnöke, tartományi kormányzó helyettes Zhao Shucong Hefeiben a Daoxianglou Vendégházban baráti keretek között fogadta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát Czerván Györgyöt és az általa vezetett magyar mezőgazdasági delegációt. A tartományi kormányzat párttitkár helyettese Cheng Zhongcai, a tartományi külügyi hivatal inspektora Sha Linsen, a tartományi mezőgazdasági bizottság elnökhelyettese Xu Wei és mások is megjelentek a találkozón. A fotón a tartományi pártbizottság állandó bizottságának elnöke, tartományi kormányzó helyettes Zhao Shucong és a magyar mezőgazdasági delegáció tagjai láthatók (Fotó: (Yu Aimin) Zhao Shucong miután üdvözölte az Anhui tartományba látogató delegációt,röviden tájékoztatott a tartomány helyzetéről, gazdasági és társadalmi fejlődéséről. Mint elmondta, Anhui fontos mezőgazdasági tartomány, terményekben bővelkedik, hazánk egyik legnagyobb főbb mezőgazdasági termékeket termelő tartománya, gabonatermelése eléri a 30,8 milliárd kg-t. Az elmúlt évek során Anhui nagy hangsúlyt fektetett a mezőgazdasági termelés kiigazításának előmozdítására, jelentősen előmozdította a mezőgazdasági termények magas feldolgozását, a lakosság mezőgazdasági bevételei jelentősen nőttek. A XI. ötéves terv idején Anhui mezőgazdasági lakosságának bevételnövekménye magasabb volt, mint az országos átlag, sőt mértéke országosan a legnagyobb. Anhui és Magyarország a mezőgazdaság és egyéb területeken is kiváló együttműködési alappal és széles együttműködési távlatokkal rendelkezik. Örömmel vennénk, ha a mostani látogatás alkalmával még többet megismerhetnénk a magyar mezőgazdaság fejlődésének tapasztalataiból, elmélyíthetnénk a két fél közötti együttműködési cserekapcsolatokat, és szívesen látunk még több Anhuiba látogató, itt beruházó és fejlődő magyar vállalkozást. Czerván György megköszönte Zhao Shucong meleg hangú köszöntését és nagyra értékelte Anhui gazdasági és társadalmi fejlődésének eredményeit. Mint azt kifejtette, hagyományos mezőgazdasági országként Magyarország nagy figyelmet fordít a mezőgazdasági fejlődésre, és az Anhui tartománnyal való együttműködésre, mely keretén belül szívesen mélyítenék el a mezőgazdasági termékfeldolgozás, az állattenyésztés fejlesztése terén a kétoldalú együttműködési kapcsolatokat, bővítenék az együttműködés területét és érnének el közös fejlődést.

Forrás: Anhui Daily Fotó: Yang Fei Tudósító: Protokoll Osztály szerkesztősége, közzétette: Shi Xiang

http://www.ahfao.gov.cn/News/NewsDetails.aspx?Id=3000

Sun Yunfei találkozott Kardeván Endre magyar mezőgazdasági miniszterhelyettessel és delegációjával

2011. december 5.

November 8-án délelőtt városunk párttitkára Sun Yunfei a Wanxi Vendégházban baráti környezetben találkozott a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál megnyitóján megjelent magyar mezőgazdasági miniszterhelyettessel, Kardeván Endrével. Felek a két fél kapcsolatainak és együttműködésének erősítéséről folytattak mélyreható megbeszélést. Az eseményen a városi polgármester – helyettes Wang Anyi is részt vett.

Sun Yunfei találkozik Kardeván Endre magyar mezőgazdasági miniszterhelyettessel és delegációjával

Sun Yunfei találkozik Kardeván Endre magyar mezőgazdasági miniszterhelyettessel

Közös kép emlékül

Tudósítónk (Wang Qing) jelenti: November 8-án délelőtt városunk párttitkára Sun Yunfei a Wanxi Vendégházban baráti környezetben találkozott a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál megnyitóján megjelent magyar mezőgazdasági miniszterhelyettessel, Kardeván Endrével. Felek a két fél kapcsolatainak és együttműködésének erősítéséről folytattak mélyreható megbeszélést. Az eseményen a városi polgármester – helyettes Wang Anyi is részt vett.
Sun Yunfei üdvözölte Kardeván Endrét és delegációját, akik nem sajnálták a fáradságot, hogy ilyen messzire Luanba utazzanak. Mint mondta, a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál egy újabb nagy esemény a város életében az első fesztivál sikeres megrendezése után. Ahogy növekszik a tapasztalatunk, úgy tökéletesedik majd Luan kiállítási háttere, és reméljük, hogy a következő fesztiválra is Luanban kerül sor. Hisszük, hogy egyre jobb szervezést nyújtunk. Sun Yunfei tájékoztatta a vendégeket Luan gazdasági és társadalmi fejlődésének helyzetéről, és mint mondta, Luan a wanxi fehér lúd hazája, a legnagyobb hazai toll elosztó központ. Ugyanakkor Luan környezete gyönyörű, történelme hosszú, kultúrája mélyben gyökerező és gazdag város. Az elmúlt évek során Luan belépett a gyors fejlődési szakaszba, minden téren folyamatosan erősödik, közlekedési szempontból elhelyezkedése napról napra nyilvánvalóbb, a városkép is megújult, ugyanakkor ipara és mezőgazdasága is gyorsan fejlődik, az életszínvonal pedig szemmel láthatóan nőtt.
Kardeván Endre őszinte köszönetét fejezte ki, hogy Luan város vezetőségével találkozhatott és gratulált a toll- és pehelyfesztivál sikeres megrendezéséhez. Mint mondta, először jár Luanban, de a helyiek barátságossága, a város természeti környezete mély benyomást tett rá. Kifejtette, hogy Magyarország és Luan között a toll- és pehely, a gabona és az élelmiszer feldolgozó ipar, illetve egyéb területeken sok a közös vonás. A jövőben még több magyarral ismerteti meg a várost, és több toll- és pehely ágazati üzletembert vonz Luanba piackutatásra.
Felek egyetértettek abban, hogy más területeken is erősítik az együttműködést és a cserekapcsolatokat.

http://www.anhui.cc/news/20111109/135084.shtml

(English) Chinese-Hungarian goose breeding cooperation

2011. december 2.

Sajnos ennek a bejegyzésnek csak English nyelvű változata van.

Megnyílt a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál Luanban ünnepélyes keretek között

2011. december 2.

A II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál Luanban ünnepélyes keretek között megnyílt

A II. Toll- és Pehelyfesztiválon résztvevő vezetők és vendégek

Honlapunk tudósítója Wang Qing és Ding Baihe jelenti:

November 8-án reggel a Kínai Élelmiszer- és Állat Export- Import Kamara, Anhui tartomány Kereskedelmi Hivatala, Luan város Népi Kormánya közös rendezésében ünnepélyes keretek között megnyílt a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál Luan városban.

A volt kereskedelmi miniszterhelyettes Liu Xiangdong mond beszédet
Liu Xiangdong volt kereskedelmi miniszterhelyettes, Zhu Xianfa tartományi népi gyűlés elnökhelyettese, Kardeván Endre magyar mezőgazdasági miniszterhelyettes, a Kínai Élelmiszer- és Állat Export- Import Kamara alelnöke Yang Shengjun, az illetékes tartományi szervek felelős vezetői, és olyan városvezetők, mint Sun Yunfei, Liu Qingde, Luo Jianguo, Li Qiao, Yang Zhuanyou, Wang Anyi, Song Xinguo és a városi kormányzat titkára Liu Liansheng stb. vettek részt a megnyitón.

Sun Yunfei városi párttitkár mond beszédet
Sun Yunfei lelkes beszédet mondott a megnyitó ünnepségen, és először a városi pártbizottság és városi kormányzat, valamint a több mint hétmilliós luani lakosság nevében üdvözölte a megjelent fontos vendégeket. Mint elmondta, Luan egy színes város, ahol nemcsak a forradalmi régi negyed vörös színét lehet megtalálni, de a környezetbarát zöldet, az ásványkincs erőforrások aranysárga színét, a mezőgazdasági melléktermékek fehérségét és az ősi történelmi kultúra patináját is. A népnyelv a fehér lúd hazájának, a tea és a herbáriumok kincsesházának, a selyem fővárosának, a vízenergia falvának és a turisztika paradicsomának is nevezi. Különösen a fehér lúd és egyéb mezőgazdasági melléktermékek terén rendelkezik bőséges erőforrással. Innen származik a világhíresen kiváló toll és pehely, ez hazánk fontos toll és pehely elosztó központja. A nemzetközi toll- és pehelyfesztivál az ágazat jelentős eseménye, melynek megrendezésére Luant választották, ezáltal nemcsak nagy elismerésben részesült a luani toll- és pehely ágazat fejlődése, de egyben erőteljes ösztönzést is. Városunk jó házigazda lesz, meleg szívvel fogadja vendégeit és a mostani fesztivál a luani toll- és pehely ágazatnak újabb lökést ad, de a hazai ágazatra ablakot is nyit, a hazai és külföldi kollégák párbeszédének erősítésére fontos platformot is szolgáltat. Azon dolgozunk, hogy a luani toll- és pehely ágazat még jobban, még gyorsabban fejlődjön.

Liu Xiangdong korábbi kereskedelmi miniszterhelyettes beszédében kifejtette, hogy Kína a világ toll-, pehely-, és az ebből készült termékek piacán jelentős szerepet tölt be, az éves export a világkereskedelem több mint 50%-át adja. Luan hazánk fontos toll- és pehelytermelő régiója, mely több éves fejlődés során lépésről – lépésre tökéletesítette az iparág fejlesztési környezetét, a tollra és pehelyre alapozott sajátos iparága most van kialakulóban, és azt szeretnénk, ha a fesztivál megrendezésén keresztül Luan gazdasági fejlődése és a kínai tollágazat felemelkedése szempontjából pozitív hatást fejt ki.

A magyar mezőgazdasági miniszterhelyettes Kardeván Endre mond beszédet
A magyar mezőgazdasági miniszterhelyettes Kardeván Endre kifejtette, hogy Kína és Magyarország egyaránt jó reputációval rendelkezik a nemzetközi tollpiacon, és azt kívánja, hogy a két fél erősítse a technológiai együttműködését és a piaci cserekapcsolatait, annak érdekében, hogy mindkét ország toll- és pehelyágazata gyorsan fejlődjék.

Zhu Xianfa, a Tartományi Népi Gyűlés elnökhelyettese bejelenti a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál megnyitását
A Kínai Élelmiszer és Állat Export- Import Kamara elnöke Yang Shengjun elnökölte a megnyitó ünnepséget, és a tartományi népi gyűlés állandó bizottságának elnökhelyettese Zhu Xianfa jelentette be a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál megnyitását.

Ezután a fesztivál megnyitóján résztvevő vezető személyiségek és vendégek együtt látogatták végig a fesztivál kereskedelmi és kiállítási pavilonjait.

Információink szerint a II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál nemcsak azért került a városunkban megrendezésre, mert az első fesztivál teljes sikerrel járt, de azért is, mert az elmúlt években toll-és pehelyágazatunk gyorsan fejlődött, nemzetközi hatása folyamatosan erősödött. A mostani fesztivál tovább erősíti a kínai és a külföldi szakmai élet párbeszédét és megismerését, előmozdítja az ágazat fejlődését, ugyanakkor még jobban be tudja mutatni Luan nyitottságának új imázsát, növeli a város hírnevét és megbecsültségét. A II. Kínai Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál főbb eseményei között vannak a divattervezői nagydíj, az ágazati konferencia, a luani turisztikai tájékoztató konferencia, a toll- és pehelyágazat fejlesztési fórum, a toll- és pehelytermékek vására stb. A résztvevők és a képviselők száma meghaladja a 800 főt, ebből több mint 20 ország és régió több mint 150 külföldi szakemberrel képviseltette magát.

A megjelent vendégek